Välkyntä ja valaisimet

Nykyaikaisissa valaisimissa valon muodostamiseen käytetään sähköä. Suomessa ja EU-maissa verkkojännite toimii 50 Hz vaihtovirtataajuudella. Valaisimet kuten hehkulamput, halogeenilamput ja perinteiset loisteputket, jotka toimivat 50 Hz vaihtovirralla, tuottavat valoa, joka välkkyy 100 Hz (Hz, jakso sekunnissa), eli tuplasti verkkojännitteen taajuudella. Käytännössä teho kytketään päälle ja pois 100 kertaa sekunnissa. Tämän vuoksi perinteisissä suoraan verkkovirralla toimivissa valaisimissa voidaan havaita välkyntää yleisimmin 100 Hz taajuudella. Loisteputkien päissä voi esiintyä 50 Hz taajuudella olevaa välkyntää ja se voi nousta erityisen korkeaksi loisteputken vanhenemisen myötä. Osassa loisteputkivalaisimia on ohjaustaajuutta nostettu niin, ettei välkyntä aiheuta haittaa. Näissäkin on kuitenkin ilmennyt verkkotaajuudesta aiheutuvaa välkyntää.
Uusimmissa valaisimissa valo muodostetaan LEDeillä. Tyypillisesti LED-valaisimissa valon voimakkuutta säädellään ajamalla pulssinleveysmodulaatiolla (PWM) virtaa LEDille. Tämän seurauksena LED on välillä päällä ja välillä pois päältä. Näin silmän kokema keskimääräinen kirkkaus on pienempi. Tätä PWM-menetelmää käytetään yleisesti sekä valaistuksen kirkkauden säätämiseen valaisimissa että LCD-näyttöjen taustavaloissa. Taustavalon eli näytön kirkkauden säätämisellä saadaan siis koko näyttö välkkymään. Vaikka markkinoille on tullut lisääntyvissä määrin tasavirralla toimivia LEDejä, niin halvemmissa LEDeissä 100 Hz taajuudella oleva välkyntä voi olla merkittävä osa valaisimen valontuotosta. Yleisin syy tähän ovat huonolaatuiset virtalähteet.
Kaikkialla, missä käytetään verkkovirralla toimivia valaisimia, voi välkyntä nousta haitalliselle tasolle. Valaisinten virtalähteenä käytettyjen elektronisten komponenttien vanheneminen tai rikkoutuminen voi aiheuttaa myös välkyntää. Osassa valaisimia huonolaatuiset virtalähteet päästävät jo uutena verkkojännitteestä johtuvan välkynnän vuotamaan läpi. Luonnossa välkkyvää valoa esiintyy, kun auringon säteet heijastuvat vedestä tai hangelta tai kun autoa ajaessa valo välkkyy sivuttain puiden lomasta. Auringon valo on kuitenkin itsessään välkkymätöntä vakiovaloa.

 

Google play kauppa

Oulight-sovellus saatavana Google Play -kaupasta!

Sovellus tukee Android-versiota 4.1 tai uudempia.